23.12.2019 295

Hoşarlı İlköğretim Okulu birinci kademesi 1950 yılında Vakfıkebir Tonya karayolu üzerinde Milli Eğitim Bakanlığına ait binada eğitim öğretime başlamıştır.Okulumuzun ikinci kademesi 1978-1979 eğitim öğretim yılında Muhammet BİRİNCİ´ye ait binada Hoşarlı Ortaokulu olarak eğitim öğretime başlamıştır.Hoşarlı İlkokulu ve ortaokulu 1979 yılında ilkokula ait binada bir arada eğitim ve öğretimini sürdürmüştür.1990 yılında Vakfıkebir-Tonya yolu üzerinde yeni okul binası yapilmıştır.Yeni okul binasının yapılmasıyla birlikte iki okul 1990-1991 eğitim öğretim yılında birleşerek ilköğretim okuluna dönüşmüştür.Bundan sonra okul "HOŞARLI İLKÖĞRETİM OKULU" olarak eğitim öğretime devam etmektedir.

Okulumuz çevrenin merkez okulu olarak eğitim öğretime başlamış zamanla diğer köylerde ilkokul açılmıştır.Okulumuzun öğrenci mevcudu zamanla artmış 1998 den sonra taşımalı eğitim sonunda 350 nin üzerine çıkmıştır.Okulumuzun 17 derslik iki adet idari oda ile eğitim öğretime başlamış daha sonra 2003 yılı sonunda ek bina yapımı ile 2004 yılı Eylül ayında yeni ek binada eğitim öğretime açılmıştır.Böylelikle derslik sayısı 17 olmuş dersliklerin birisi anasınıfı olarak kullanılmaktadır.

Okulumuzdan 1990 yılından bu yana 717 öğrenci ilköğretim Okulu diploması almaya hak kazanmıştır.Okulumuz Adını köyün adından almıştır.Köy ise adını burda kurulmakta olan pazardan almıştır.Köyün tarihçesinde bu yerleşim merkezinin bir Pazar yeri olduğu söylenmektedir.Hoşarlı kelimesinde güzel pazar anlamına gelen hoş(güzel) şarlı(Pazar) kelimelerinin birleşmesiyle meydana gelmiştir.Köyün nüfusu 2000 civarındadır.

Okulumuz Tonya ilçesine 5 km. Vakfıkebir ilçesine 15 km. uzaklıkta ve kendi binasında eğitim öğretimini sürdürmektedir.